چگونگی مراقبت از بند ناف نوزاد
در زمان بارداری از طریق بند ناف اکسیژن و غذا به تمام قسمت های بدن جنین انتقال می یابد اما زمانی که نوزاد متولد می شود ارتباط بین بدن نوزاد و مادر از بین می رود. در این حالت بند ناف نوزاد به حالت پوستی خشک شده و سیاه دیده می شود. معمولا بهبودی بند ناف در نوزادان متغیر است و ممکن است تا دو هفته طول بکشد. در روزهای اول تولد بند ناف زرد بوده و نرم است اما سپس با گذشت زمان بند ناف قهوه ای و خشک می شود.
نکات مهم درباره ی مراقبت از بند ناف هیچگاه به بند ناف نوزاد الکل و یا چیز دیگری زده نشود
اگر بند ناف کثیف یا چسبناک به نظر می رسد ، آن را به آرامی با پارچه دستشویی مرطوب (بدون صابون یا الکل لازم – ممکن است باعث تحریک پوست لطیف شود و برای بهبود آن لازم نیست) بکشید و سپس با یک پارچه خشک کنید.
بند ناف را خشک نگه دارید. با قرار گرفتن در معرض هوا ، به خشک شدن آن کمک کنید.فعلاً کودکتان رابه حمام نبرید ، پس از افتادن بند ناف و احساس راحتی، کودک خود را به حمام ببرید و غسل دهید.از پوشاندن بند ناف با قسمت بالای پوشک خودداری کنید. می توانید به راحتی قسمت جلوی پوشک را تا بزنید تا از شکم دور شود. پوشک های مرطوب و کثیف را به سرعت عوض کنید تابه سمت بالا نشت نکنندلباس های گشاد و متنوعی را انتخاب کنید که با برش خاصی مناسب برای مراقبت از بند ناف هستند یا لباسهای شخصی استفاده کنید که فشاری به نوزاد وارد نکند. به جای پیراهن های فاق کوتاه ، سبک کیمونو را امتحان کنید ، که باعث گردش بیشتر هوا و مالش کمتر می شود. بگذارید پوسته به خودی خود بیفتد. هرگز آن را نکشید ، حتی اگر به نظر می رسد فقط یک اتصال کوچکی با بدن نوزاد وجود دارد. اگر خیلی زود کشیده شود ، می تواند خونریزی مداوم داشته باشد. (اگر این اتفاق افتاد ، بلافاصله با پزشک کودک خود تماس بگیرید.) سکسه در نوزاداندر مورد سکسکه بیشتر بدانید
سکسکه در نوزادان با انقباض دیافراگم همراه است. انقباض دیافراگم باعث بسته شدن ناگهانی تارهای صوتی کودکان شده و صدای آشنای سکسکه را ایجاد میکند. تعداد سکسکه در هر یک از دفعات متفاوت است و معمولا ۴ تا ۶۰ بار تکرار میشود. سکسکه معمولاً موضوع نگرانکنندهای نیست و حتی میتواند نشانۀ سلامت ساقۀ مغز نوزاد باشد. سکسکه ممکن است از یک دقیقه تا بیش از یک ساعت طول بکشد، اما هیچ آسیبی به نوزاد نمیرساند. در واقع به نظر میرسد برخی نوزادان از آن شگفتزده و سرگرم میشوند.
علت وقوع سکسکه در نوزادان
سکسکه زمانی رخ میدهد که دو امر مجزا مانند خوردن و نوشیدن به صورت همزمان انجام شوند. نوزادان به طور معمول در حین شیر خوردن دچار سکسکه میشوند؛سعی کنید تا حد توان، تغذیه را برای کودک به فرایندی آرام به همراه حواسپرتی تبدیل کنید.با رشد بیشتر کودک، معمولاً بروز سکسکه کاهش مییابد و تنها گاهی اتفاق میافتد. مالش ملایم پشت، نوشاندن یک جرعه آب به کودکان بزرگتر از شش ماه یا دادن وسیلهای به کودک برای مکیدن نیز گاهی ممکن است مؤثر باشد.
راه های کاهش سکسه نوزاد
اگر می خواهید سکسکه نوزاد خود را کاهش دهید، راه های زیر را امتحان کنید:
– اگر نوزاد پس از شیر خوردن سکسکه کرد، مادر مجددا به او شیر دهد.
– نوزاد را از این پهلو به آن پهلو کنید تا آرامش پیدا کند و سکسکه او کاهش داده شود.
تذکر: اگر نوزادی به مدت طولانی سکسکه می کند و این امر باعث ناراحتی او میشود، باید او را نزد پزشک اطفال ببرید.
– موقعیت سر نوزاد را تغییر دهید. گاهی اوقات با تغییر وضعیت سر نوزاد، سکسکه او قطع می شود.
– اگر سکسکه نوزاد طولانی شده و او را بی تاب کرده است، می توانید کمی آب گرم به او بدهید.
– سعی کنید در طول سکسکه نوزاد به او شیر ندهید، زیرا هوای بیشتری وارد معده او می شود و بیشتر نفخ می کند.
مراقبت از نوزاد در ۳۰ روز اول
روزهای حیاتی کودک ۳۰ روز اول است پس می بایست با آگاهی درست و کامل نوزاد را از آن عبور داد. اولین گام در این روزها مراقبت مادر از خود است تا بتواند به درستی مراقبت از نوزاد را انجام دهد. پس بنابراین لازم بوده تا مادران جدید درست و خوب غذا بخورند خصوصا زمانی که نوزاد را شیر می دهند بزرگترین مساله ای که مادران جدید با آن مشکل پیدا می کنند خواب مادر است لذا به آنها توصیه شده زمانی که نوزاد می خوابد مادر هم به همراه کودک به خواب رفته و هر دو استراحت کنند.
چگونگی قنداق کردن نوزاد
درست است که قنداق کردن می تواند در آرامش یافتن کودک بسیار موثر باشد اما نکته اینجاست که کودک باید چطور و به شکلی قنداق شود؟ قنداق کردن به معنی پیچیدن نوزاد در یک پارچه است، شکل سنتی قنداق کردن به این ترتیب است که یک پارچه مثلثی را زیر نوزاد قرار میدادند و بعد از صاف کردن دست و پای او، دو طرف پارچه را در جهت مخالف میکشیدند تا سفت شود و به این ترتیب حرکت دست و پای نوزاد محدود میشد و تقریبا به صفر میرسید. با استفاده از این روش معتقد بودند که محدودیت حرکت دست و پای نوزاد باعث آرامش او و فراهم کردن محیطی شبیه به محیط رحم میشود. علاوه بر اینها گرمای قنداق باعث آرام شدن نوزاد شده و او را به خواب آرامتری میبرد
در این مطلب میتوانید برخی از مزایا و معایب قنداق کردن را بررسی کنید؛
مزایای قنداق کردن نوزاد
قنداق کردن و محدود شدن حرکات دست و پای نوزاد میتواند جلوی سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را بگیرد. وقتی نوزاد را قنداق میکنیم و او را به پشت میخوابانیم، احتمال برگشتن روی شکم کمتر و درنتیجه احتمال وقوع سندروم مرگ ناگهانی نوزاد کم میشود.
بچههایی که قنداق میشوند، راحتتر و بهتر میخوابند.
با قنداق کردن، نوزاد احساس امنیت میکند و احتمال حرکات ناگهانی و خطرناک او کم میشود. یکی از بهترین روشهای آرام کردن نوزادان نق نقو و ایرادگیر قنداق کردن است. نوزادی که بیش از حد معمول گریه میکند اغلب با قنداق کردن آرام میشود. محققان به این نتیجه رسیدهاند که تمایل بچهها به گریه در قنداق، کمتر از دیگر اوقات است و اینکه بعد از اولین قنداق، نوزادان در خارج از قنداق احساس ناامنی میکنند.
معایب قنداق کردن نوزاد
قنداق کردن کودک باعث ایجاد اختلالات مفصلی خصوصا مفصل لگن در کودک میشود. قنداق کردن دختر بچهها خطرناکتر است چرا که خطر دررفتگی مادرزادی لگن و اختلالات مفصل لگن در دختر بچهها بیشتر است و قنداق کردن باعث ایجاد اختلال در رشد لگن و بعدها در راه رفتن کودک شود.
در صورتی که نوزادان دچار اختلال رشد در مفاصل ران باشند، قنداق کردن آنها میتواند باعث دررفتگی سر استخوان ران شود که این یکی از جدیترین ضررها و آسیبهای قنداق کردن نوزادان است.
چیزی که هر دو گروه مخالفان قنداق و موافقان، بر سر آن تفاهم دارند ضررهای سفت قنداق کردن نوزادان است. یعنی کاری که خیلی وقتها در قدیم انجام میشده است. سفت قنداق کردن باعث محدودیت بیش از حد حرکت در نوزاد و در ماههای بالاتر باعث اختلال در رشد مفاصل او و مشکلات حرکتی میشود. از طرفی بیشتر کارشناسان، قنداق را تنها در طی ماه اول بعد از تولد توصیه کردهاند، چون در ماههای دیگر قنداق سبب وقفه در رشد کودک میشود. هدف اصلی قنداق ایجاد احساس اطمینان و امنیت در بچه است. تنها زمانی از قنداق استفاده کنید که نوزاد ایراد میگیرد یا گریه میکند یا نمیتواند بخوابد یا به سرعت دست و پایش را تکان میدهد. پس با همه خطرهایی که گروه مخالفان احتمال آن را میدهند، بهتر است اگر نوزاد آرامی داریم دور قنداق را خط بکشیم و اگر ناآرامی و گریههای نوزاد مجبورمان میکند به استفاده از قنداق، قنداق کردن نباید سفت و خیلی محکم باشد، بلکه با پارچهای نرم و نازک و به صورت نه شل و نه سفت انجام بگیرد.